Solar Dalgıç Motor Dönüşümü Nasıl Olur

yıldız üçgen dalgıç motoru çevirimi

Eski ve hasarlı endüstriyel elektronikleri onarma konusundaki uzmanlığımız, yaygın ve özel endüstriyel elektronikler için uzman onarımı sağlamamız için sağlam bir temel sağlar. Aşağıdaki liste, tamir ettiğimiz endüstriyel elektronik türlerinin yanı sıra ilgili üreticilere genel bir bakış sunar. Tam bir liste için A’dan Z’ye Üretici Dizinimizi ziyaret edin veya Onarım Kataloğumuzu arayın. Providence Industrial Electronics Repair’a bir iş göndermeye hazır olduğunuzda, ‘Biriminizi Gönderin’e tıklamanız ve işlemi web sitemizde kolayca başlatmanız yeterlidir.

Atakale Ve Solar Sulama Sistem servisi 

Güneş Enerjili sulama sistemlerinin en önemli kritik seçimlerinden biri, uygun motor ve pompa seçimidir. Burada hata yapıtınıza, güneş paneli, motor sürücü ve diğer ekipmanlar yatırımınız ekisk kalacak ve sonuç alamıycaksınız. İşte bu kritik konunun bir servis bakım ve mühendislik hizmetinden geçtiğini burada anlatmak isteriz. Yıldız üçgen dönüşümü ve solar sistemlerle bağlantısı

Solar dalgıç motor veya yıldız üçgen dönşümü

Solar Güneş enerjili sulama sistemlerinde kullanılan dalgıç motorları, 220v olarak seçildiğinde, kondansatörle yardımcı sargı sürüldüğünden, motor sürüclerle çalışması verimi düşürür ve sürüclerin aşırı ısınmasına sebep olur. Bu yüzden dalgıç motorların 0,55-4HP arasında solar sistemler için 220v yerine 380V aınması ve motorun sargılarının üçgene çevrilmesi gerekir. Bu işlemi neden yaptığımızı anlatalım.

3 Fazlı Dalgıç motorları 400V AC gerilimle çalışır, Dalgıç motor sürücüleri bu gerilimi güneş enerjisiyle vermek için en az 500V DC gerilime ihityaç gösterirler. Buda en az 340watt gücünde 21 aet güneş paneli eder. Eğer 2HP(2Kw) lık bir dalgıç motor kullanıyorsanız, 21 adet 340w ihtiyacınızın çok üstünde bir güneş enerjisi paneli gerektirecektir. Fakat daha düşük gerilimle veya 10 panelle çalışırsanız, dalgıç motor için gerekli gerilime ulaşamıycasınız ve motor sürücü motoru çalıştıracak DC gerilime sahip olamaycaktır.

Dalgıç motorunun yıldız bağlı sargılarını üçgene çevirseniz, o zaman 220V luk motor sürücüyle motorunuzu çalıştırabilirsiniz. İşte bu dönüşüm sayesinde güneş paneli sayısını 20 lerden 10 lara düürerek tasarruf etmiş olursunuz.

Bu durumu hesap yaparak gösterelim:

2HP 1500watt dalgıç motorunu sabah 09 ‘dan  akşam 17 ye  kadar 30-50Hz arasında çalıştırmak isterseniz. En az 1500watt*1,75 güce ihtiyacınız var demektir,

Buda 2,65kw eder… 330 watlık güneş panelllerinden 2650/330=8 adet panelle çalışırabilirsiniz .

Güç tamam şimdi gerilim uymaktamıdır onu kontrol edelim.

330w tek bir güneş paneli 36V maksimum en çok güneş aldığı zaman gerilim üretir.  MPPT değerinde

230ACx√3=380 volt eder.     (AC gerilimin DC rms değerini buluyoruz)

380volt/36=10,55 Adet güneş paneli eder.. Motor sürücüleri 400V a kadar DC güneş geirlimini kabul ettiğinden. Tavsiyemiz 11 adet bağlayınız

Böylece 20 adet yerine 10 adet güneş paneliyle 3 fazlı dalgıç motorunuzu çalıştırabilirsiniz.

PAnel, sürücü tamam,.. geriye motor kaldı.

Hemen derin kuyu dalgıç motor satan bir firmadan, 3 fazlaı 380v luk dalgıç motoru alınız, ve bu dalgıç motorunu bir bobinajcıya veya Atakale Elektroniğe getiriniz size bu motorun sargılarını yıldızdan 220v da çalışacak şekilde üçgene çevirelim ve sorunsuz yüksek performansla çalıştırın.

Bu dönüşüm esnasında dikkat edilecek en önemi konu, dalgıç motorlarının içinde yağ olduğu ve bu yağın en ufak bir izalasyon hatasında sızıntıda boşalacağını ve motorun hemen yanacağını bilmeniz. Bu yüzden uzman ve garantili yerden bu işlemi yapmanız. Bazı fabrikalar oldukca gereksiz ve haksız olarak bu motorları daha yükseğe solar diyerek satmakta. Nerede olursa olsun bu işlem yıldız ücgen çevrimidir ve fiyatı 150TL civarındadır.

Motordan bahsettik ama pompadan bahetmedik, çünkü motoru üçgene çevirdiğimizde güç devir düşmediğinden, pompanızı gerektiği gibi seçebilirsiniz. Konunun pompayla hiçbir ilgisi yoktur.

Solar güneş enerjili motorlardan bahsetmişken, en çok karıştırılan 220V luk monofaz dalgıç motorlarıyla güneş enerjisi uygulamalarıdır. Monofazlı 220V ile çalışan motorlar kesinlikle güneş enerjisine uygun değildir. Yardımcı sargıları kondansatöre bağlandığından verimleri düşüktür. Bu tür motorlarınızı solar 3 fazlaı 3x220V  dalgı motorlarıya değiştirmenizi tavsiye ederim. Çünkü yardıcı sargı çok yüksek akım çekecek ve motor sürücü ya çok büyük güçte almanız gerekecek, yada ısınıp hata verecektir.

Örnek 2HP lik bir derin kuyu monofaz dalgıç motor için en az 4HP bir sürücü ihtiyacınız olacak. Halbuki 2HP 3 fazlı 3x220v solar motor kullansaydınız 3HP bir motor sürücü ile rahatlıkla işinizi çözebilirdiniz. Sadece motor sürücüyü yüksek seçmekle kalmayacaksınız, ayrıca panelde yeterli olmayacaktır. Motorunuzun 50Hz ekansa ulaşması için %30 daha fazla enerji ihtiyacınız olacaktır.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir