Modifiye Sinüs İnvertör Tamiri

Modifiye sinüs invertörler günümüzde sinüs invertörlerden daha çok kullanılmaktadır. Üstelik çoğu motoru , buzdolabını ve tüm elektronik cihazları çalıştırdıkları için, en ekonomik DC AC dönüştürücü invertörlerdir. Modifiye sinüs invertörler tam sinüs invertörlerden daha verimlidirler. Üstelik arıza ve servis cüretleri tam sinüs invertörlere göre daha düşüktür. Modifiye sinüs inverter arızalarını aşağıda veriyoruz. Bu arızalar modifiye sinüs invertörünüzde meydana gelirse, Atakale Elektronik tarafından tamir edebileceğiniz arızalardandır. Atakale çoğunluka Modifiye sinüs invertör arızalarında bir kaç saat içerisinde arızayı tamir edip çalışır halde size teslim eder.

  • Ters polarite uygulanan invertör arızası
  • Maksium akü geriliminin üstünde gerilim verilmesi
  • Aşırı ısınma sonucu oluşan arızalar
  • Sıvı teması
  • Darbe alması
  • Sürekli kısa devre edilmesi
  • AC girişine 220v jeneratör  gerilimi uygulanması
  • Terminal ve on/off kumanda düğmelerinin hasar görmesi
  • Fanın Bozulması
  • Kontrol Kart Arızası
  • Sigorta atması
  • Göstergelerinin çalışmaması
  • Düşük Batarya gerilimi uyarısı
  • Çevre parazitlerinden etkilenmesi ve hata vermesi
  • -10ºC nin altında çalışmaya zorlanması.
  • PCB kartın yanması, hasar görmesi

Neden Modifiye Sinüs Tercih Ederiz.

Modifiye Sinüs İnvertörlerle ne çalıştıraibliriz: Ekipmanınız bir miktar voltaj dalgalanmasını kabul edebiliyorsa, ve bu dalgalanmada çalışıyorsa,
modifiye bir sinüs dalgası invertörü almanızı tavsiye ederiz. Bu invertörler, mobil uygulamalar için idealdir. Daha uygun fiyat ve elde taşınır hafilikte yüksek verimliliktedir. Tıbbi ekipman veya özel hassas cihazlara güç sağlamak için kullanmayın. Ancak aydınlatma, bilgisayar, TV, çoğu buzdolabı gibi basit cihazları rahatlıkla çalıştırabilirsiniz.  Özellikle günümüzde sinüs dalgaya çok yakın çıkış veren invertörler , tam sinüs invertörlerin çalıştırdığı tüm cihazları çalıştırır.

Modifiye Sinüs İnvertör Yapısı Nasıldır

Modifiye Sinüs invertörlerin ön panelinde, açma kapama düğmesi, 220volt piriz, gösterge ,USB şarj çıkışı, sigorta bulunur. Arkasında ise batarya giriş terminali ve fan bulunur. Tammen kapalı aluminyjm gövde içerisinde ise kontrol kartı ve elektronik devresi vardır.

Modifiye İnvertör kurulumu Nasıl Yapılır

  • İnverterin kurulacağı yer  Kuru: Üzerine su damlamasına veya sıçramasına izin vermeyinilmeyecek şekilde olmalıdır
  • Ortam hava sıcaklığı 0º C ile 40º C arasında olmalıdır – ideal olarak
    15º C ve 25º. İnvertörü bir ısıtma havalandırmasının veya herhangi bir parçanın üzerine veya yakınına yerleştirmeyin.
  • Oda sıcaklığının üzerinde ısı üreten ekipmanları yanına  yerleştirmeyin
    inverteri gereksiz yere doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın.
  • Havalandırmalı: Hava akışı için ünitenin etrafında en az 3cm  boşluk bırakın.
    Çalışma sırasında invertörün üzerine veya üzerine öğeler yerleştirin,hava girmesine izin verildiğinden emin olun.
  • İnvertörün etrafında serbestçe hava dolaşmalı. İnvertörün ısındığı durumda bir fan soğumasına  yardımcı olur.
  • İnvertörlerlerle Aküleri ayrıyerlere  koyun, ısınan invertör akülerin zarar görmesine ve ömürlerinin çbucak bitmesine sebep olur.
  • İnvertörler tozlu ortamlardan çok zarar görürler, fanlarıbozulur ve biriken tozlar aşırı ısınıp ciddi hasarlara sebep verir. Toza maruz kalmamasına dikkat edin.
  • Akülerin batarya ve 220volt çıkış voltaj kablolarını kısa tutunuz. Uzun kablolar kayıpları arttırır.
  • İnverter, yatay bir yüzeyin üstüne veya altına yatay olarak monte edilebilir.
    İnvertör dikey montaj edilecekse bir duvar seçilmelidir.
  • Modifiye İnvertör ve başlangıç gücü, cihazın tepe gücünü geçmemelidir. Evirici cihazlara ve bir güç kaynağına bağlıyken, inverteri ve cihazları açmayın.

Güvenlik Uyarıları

  • Sürücünün yanlış kurulumu ve yanlış kullanımı, tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Aşağıda Modifiye sinüs invertörlerin kullanımında dikkat edilecek güvenlik talimatlarını veriyoruz.
  • AC gücü de dahil olmak üzere başka bir güç kaynağını bağlamaya çalışmayın.
    Havalandırma fanının açıklığının ve havalandırma deliklerinin engellenmediğinden emin olun.
  • Kordonları ve kabloları çekmekten kaçının. Fişten çıkarırken her zaman fişleri sıkıca tutun güç kaynağından ve kabloları çıkarırken.
  • Elektrik tehlikesini önlemek için, invertörü harici güç kaynağından çıkardığınızdan emin olun AC fişini takmadan önce kontrol ediniz
  • Modifiye Sinüs İnvertörler Yalnızca iç mekan kullanımı içindir. Harici ısı kaynaklarına maruz kalmaktan kaçının; doğrudan, uzun süreli
    Güneş ışığı; toz; aşındırıcı kimyasallar; ve neme maruz bırakmayın
    Kullanım sırasında inverterlerin ısınması normaldir. Cihaza dokunmaktan kaçının kullanım sırasında. Doğrudan güneş ışığına veya ısıya duyarlı malzemelerin yakınına yerleştirmekten kaçının.
  • İnvertörü düşürmeyin veya aşırı şoka maruz bırakmayın.
  • İnvertörün üzerine herhangi bir şey koymayın.
  • Daima birlikte verilen kablolar ve konektörler ile gösterildiği gibi kullanın. Bu ürünle birlikte verilmeyen konektörler veya aksesuarlar yanlış kullanım ve yaralanmaya veya hasara neden olabilir.
  • Tamir yapmaya veya parçalarına ayırmaya çalışmayın. Ünite kullanıcı tarafından edilmesi çok zordur. Üniteyi sökmeye veya bakım yapmaya çalışmak elektrik çarpılma tehlikesine neden olabilir,yüksek voltaja maruz kalma sonucu ölüm dahil yaralanmalara uğrayabilirsiniz.
  • Arıza durumunda üniteyi kullanmayıp Atakale servisiyle iletişime geçiniz.
    İnvertörü temizlerken, lütfen gücü kapatın (fişi prizden çekin).
  • Kuru bir bezle dikkatlice temizleyin. Islak bez veya temizleyici kullanmayın.
    Herhangi bir devre üzerinde çalışmadan önce tüm AC ve DC yan bağlantılarını ayırın İnverter üzerindeki AÇMA/KAPAMA düğmesinin kapalı konuma getirilmesi gerekir
  •  Çocuklardan uzak tutun

Modifiye İnvertörlerin Koruma Özellikleri ve Arıza Önlemesi
İnverter, güvenli çalışmayı sağlamak için çok sayıda koruma özelliği ile donatılmıştır.
Giriş Alçak Gerilim Koruması  Akü voltajı 10.5V±0.5V (12V giriş invertörü için)/21V±1.0V(24V giriş için) altında olduğunda invertör)/ 42V±2.0V (48V giriş invertörü için), DC gücünü gösteren bir sesli uyarı çalar besleme voltajı düşüyor ve pillerin yeniden şarj edilmesi gerekiyor.
B: Giriş voltajı 10V±0.5V (12V giriş invertörü için)/20V±1.0V(24V giriş için) altında olduğunda
invertör)/ 40V±2.0V (48V giriş invertörü için), AC çıkışı otomatik olarak kapanacak, sesli uyarı alarm ve ALARM/UYARI ışığı aynı anda kırmızıya döner.
Giriş Aşırı Gerilim Koruması:
Giriş voltajı 15V±0.5V (12V giriş invertörü için)/30V±1.0V (24V giriş için) değerine ulaştığında inverter)/60V±2.0V (48V girişli inverter için), ALARM/UYARI ışığı kırmızıya döner ve AC
çıkış otomatik olarak kapatılacaktır.
Kısa devre koruması :Kısa devre oluştuğunda çıkış kapatılır ve ALARM/UYARI ışığı kırmızıya döner.
Aşırı yükleme koruması:  Aşırı yükler oluştuğunda çıkış kapatılır ve ALARM/UYARI ışığı kırmızıya döner.
Ters polarite koruması: Akü terminalleri ters bağlandığında, cihazları korumak için sigorta yanacaktır.
Aşırı Sıcaklık Koruması
Soğutucu sıcaklığı 45ºC’yi aştığında, iç soğutma fanı soğutmak için otomatik olarak açılır. invertör; 30ºC’nin altında olduğunda, iç soğutma fanı otomatik olarak kapanacaktır.
İç sıcaklık 70ºC’yi aştığında AC çıkışı otomatik olarak kapanır,
ALARM/UYARI ışığı kırmızıya döner

Modifiye Sinüs İnvertör Arızası Nasıl Tamir Edilir. Sorunlar Nasıl Çözülür

Modifiye sinüs invertörlerin yapısı farklı olduğundan, elektronik parçalarından ıslığa benzer bağladığınız yüke göre bir ses gelir. Bu ses arıza değildir, yapısından kaynaklanan, dalganın transformatör ve kapasitör üzrindeki etkisindendir.

Eğer Kırmızı ışık yanıyorsa, invertörün Buzzer ı süreki kesik kesik ses çıkarıyorsa, v daha sonra hemen kapanıyorsa Akünüz aşırı düşük olabilir. Bir multimetre ile aküyü test ediniz. Ve akünün minum değerin üstüne çıkmasını bekleyiniz

İnvertörlerin üzerinde iki farklı güç değeri görürsünüz.  Birincisi maksimum ve sürekli çalışma güç değeri. Nominal güç değeride diyebilirz. Bu değer invertörden sürekli çekebileceğiniz en yüksek güvü belirtir. Örnek 1000W bir modifiye sinüs invertörü ilk açıldığından 2000W gibi bir değeri bir kaç saniye boyunca verir. Daha sonra 1000W ın üstüne çıktığınızda bu değeri veremez. Ve aşırı yük dolayısyla invertör kapanır ve kırmızı hata ışığı yanık olarak kalır. Yükü modifiye invertörden arıyınız. Eğer bu yük sürekli invertör açılarak test edilrse, arızalar sebep verir.

İnvertör ısısını atamadığı durumlarda hızla aşırı ısınarak,  koruma çalışır ve invertör durur. Bu durumda tekrar tekrar invertörü soğumadan çalıştırmaya devam ederseniz, invertörlerin MOSFET,IGBT gibi güç komponentleri yanar. Isısını atana kadar soğuyana kadar bekleyerek tekrar kullanınız

Bazen invertörü açar açmaz invertör hemen hataya geçer ve kırmızı ışık yanar arkasından da invertör kapanır. Bunun sebebi, çok yüksek kapasitör bağlı cihazların anlık olarak büyük akımlar çekmesidir. bu durumda invertörü tekrar açtığınızda cihaz büyük ihtimalle çalışacaktır

Modifiye sinüs invertöre ters gerilim verdiğinizde invertörden büyük bir patlama sesi ve duman çıktığını görürsünüz. İnvertördeki koruma diyodu, ters verilen gerilimin üstünden geçmesiyle sigortaları eritecek ve invertör kartları zarar görmeden bu hata atlatılmış olacaktır. Bu işlemi tekrarlamayınız. Her seferinde daha büyük hasara yol açarsınız. Şanslıysanız sadece sigortalar zarar görür. MOSFET ve IGBT ler de bazen zarar görebilir.

Modifiye invertör açtığınız halde hiçbir tepki vermiyorsa, ışıkları yanmıyorsa, batarya bağlantısını kontrol ediniz, temassızlık olabilir.

Işıklar yandığı halde sesli uyarı vererek kapanıyor ve kırmızı ışık yanıyorsa akü çok düşüktür, akü gerilimi boştayken yüksekse, yükü azaltın, çünkü aküler istediğiniz kadar gerilimi gücü sağlıyamıyor demektir.

Sorun yukarıdakilerden biri değilse veya aküde değilse, inverterin kendisinde olabilir ve bunu çözmek için bir tanılama yapmanız gerekir. Sistemin nasıl çalıştığını öğrendikten sonra bunu yapmanın en iyi yolu, inverterin bir şemasını almaktır. Diyagrama sahip olduğunuzda, muhafazayı açtıktan sonra temas noktalarını tek tek kontrol etme zamanı. Temas noktalarının iyi göründüğünü görürseniz, bileşenlerin geri kalanına geçin. Voltmetreyi ve ardından diğer bileşenleri test etmeniz gerekir. Tehlikeden kurtulduğunuzdan emin olmak için ekstra güvenlik önlemleri alın, önce her şeyden bağlantısını kesin. Blog sayfalarımızda invertörlerle iglili şema ve arıza anlatımları genişce yer almaktadır. Bir çok sık karşılaşılan bu arızaların çözümlerini bloglarda sizlerle paylaşacağız.

Modifiye Solar İnvertörler ile ilgili gösterge ve buzzer uyarıları ve hata kodları Çözümleri

On/Off Açma Kapama dümesini açtığınızda kırmızı ve yeşil ışık çalışmıyor : İnvertörün batarya kablosunu kontrol ediniz, akü gerilimi çok düşük olabilir. Batarya ile akü arasında sigorta varsa kontrol ediniz, değiştiriniz. İnvertörün sigortasını kontrol ediniz. Hala çözülmediyse Atakale Elektornik tamir servisini arayabilirsiniz.

Buzzer bir kez çaldı, sadece açıldığında, Yeşil Güç LED’i açık, Ama 220V yok: AC 220V bağlantı kablonuzu kontrol ediniz, modifiye sinüs invertörünü arızalı bir cihaza bağlamış olabilirsiniz, aşırı yük çeken bir invertöre bağlamış olabilirsiniz. invertöre bağlı cihazın bağlantısını sökün ve daha z çeken bir cihazla deneyiniz. Hala çözülmediyse Atakale Elektornik tamir servisini arayabilirsiniz.

Buzzer iki defa çalarsa ve her sekiz saniyede kırmızı ışık iki defa yanıp sönerse: İnvertöre bağladığınız akü çok düşük demektir. Akünüz 12V luk invertörde 10,8V un altında, 24V luk şnvertörde ise 21,6V un altında demektir. Cihazınızı kapatıp, akünüzü şarj ediniz.  Sorun gitmediyse, kablonun biri kesit olarak ince diğeri ise daha kalın olaiblir bunu kontrol edinz ve kabloları gerekli kesitte olanlarıyla değiştiriniz. Hala çözülmediyse Atakale Elektornik tamir servisini arayabilirsiniz.

Buzer sesi 3 , kırmızı ışık 3 defa yanıp sönerse, (Her sekiz saniyede bir)   : Voltaj 10,2V un altına düşmüş demektir. Artık cihaz çalışması için gerekli gerilimi aküden alamıyor demektir. Akünün şarj olması gerekir. Eğer akü kablosu çok ince ise bu hatayı alabilirsiniz.

Buzzer 4 defa, Kırmızı ışık ise 4 defa yanıp sönerse sekiz saniyede bir. :Yükek voltaj uygulandı demektir. 12voltuk invertöre 15.5 volt, 24 voltuk invertere ise 31 volttan fazla bir gerilim uygularsanız, invertör aşırı voltaj uyarsı olarak bu tepkiyi verir. Akü gerilimini düşürmenin en kolay yolu, şarj kesmektir. Belliki invertör şarj kontrol cihazı arızalı veya yanlış akü modunda çalışmakta. Bu şekilde devame derseniz aküleri kaybedebilirsiniz.

Buzer 5 kez ses verirse  , Kırmızı Led  5 Defa yanıp sönerse 8 saniyede bir:  Bu durumda invertör aşırı sınmış demektir. İnvertörünüzü kapatın ve soğumasını bekleyin, İnvertöre bağlı yükü düşürün ve invertörü daha çabuk soğuyacağı şartlarda çalıştırın.

İnvertörün Kırmızı Led yanıp snüyorsa, İnvertör başlangıçta çok yüksek yükle çalışıyor demektir. Yükün değerini azaltabilirsiniz.

Modifiye İnvertör tamir fiyatları

Arızalı Modifiye invertör tamir fiyatları, güce bağlı olarak değimektedir. Aşağıda verilen fiyatlar 1kw-0w arası invertör tamir fiyatlarıyla ilgili taban fiyatlardır

# Modifiye İnvertör Tamir Fiyat Listesi Price
1 Kapasitör, koruma diyodu, sigorta … 50TL
2 MOSFET IGBT gibi ürünler 1 Adet 75TL
3 Kontrol kartı arızaları 150
4 Mekanik terminal ve FAN arızaları

75TL

Modifiye Sinüs İnvertör Tamiri 1 Saat

Arızalı İnvertörünüzü  getirin yenisi götürün servisini duydunuzmu?